Projekt „Przyjemności kulinarne” – uczniowie wracają do kuchni!

Już trzeci rok z rzędu uczniowie klasy CM2 A uczestniczą w zainicjowanym przez nauczyciela Oliviera Maurugeona projekcie „Przyjemności Kulinarne”. Co miesiąc dzięki tej inicjatywie uczniowie mają okazję odkrywać nowy przepis z francuskiego i polskiego dziedzictwa gastronomicznego, a także przyswoić nowe umiejętności i techniki kulinarne.

WARSZTAT 1: CIASTECZKA FRANCUSKIE Z OWOCAMI

Na pierwszych w roku szkolnym 2022/2023 warsztatach nasi młodzi kucharze mieli okazję przygotować bogaty w smaku deser – ciasteczka francuskie z owocami!

Dla naszych uczniów warsztaty te były przede wszystkim okazją, by poznać produkt kluczowy w cukiernictwie i kuchniach całego świata – ciasto francuskie!

We francuskiej tradycji jego wynalezienie przypisuje się malarzowi Claude’owi Gellée, znanemu jako Le Lorrain. Historia mówi, że Le Lorrain piekł chleb z dużą ilością masła dla swojego chorego ojca –zwijając masło w cieście chlebowym stworzył produkt, który wyglądał jak rogalik.

Obecnie ciasto francuskie robi się z mąki, soli, wody i najczęściej masła. Wymaga użycia dość skomplikowanej techniki polegającej na rozwałkowywaniu, obracaniu i składaniu ciasta – tourage. To właśnie ten proces pozwala uzyskać efekt rozwarstwienia, dzięki któremu ciasto francuskie jest tak chrupiące!

Proces ten jest bardzo czasochłonny, jednak na szczęście nasi uczniowie mogli wykorzystać w przepisie gotowe ciasto francuskie.

ZOBACZ NASZ PRZEPIS NA CIASTECZKA FRANCUSKIE Z OWOCAMI

WARSZTAT 2: TARTA POROWA

Na drugich warsztatach uczniowie nauczyli się robić klasyczne jesienne danie wytrawne – tartę porową. Tym razem również mieli możliwość poznać nowy rodzaj ciasta, gdyż przepis na to danie opierał się na cieście kruchym.

W przypadku tej wytrawnej tarty uczniowie każdy krok wykonywali od podstaw – zarówno ciasto kruche, jak i masę jajeczną oraz duszone pory. Żeby dodatkowo urozmaicić jej smak, postanowili dodać również dwa kolejne składniki, a mianowicie szpinak i łososia.

ZOBACZ NASZ PRZEPIS NA TARTĘ POROWĄ