Wielki powrót warsztatów „Przyjemności kucharza”!

W 2022 powrócił projekt kulinarny „Przyjemności kucharza”, w którym wzięli udział uczniowie klasy CM2A! Co miesiąc nasi młodzi szefowie będą odkrywać nowy przepis z tradycyjnej kuchni francuskiej i polskiej.

Biorąc udział w projekcie „Przyjemności kucharza” uczniowie CM2A poznają polskie i francuskie zwyczaje pod innym kątem: przyjemności gotowania i spędzania czasu przy stole! Przy wspólnej zabawie dzieci poznają tajniki zawodu kucharza, zapoznają się z nowymi składnikami i nieznanymi przyprawami, oraz podejmą się wykonania tradycyjnych przepisów z kuchni obu krajów…

Te warsztaty to świetny sposób na zdobycie nowych umiejętności w kuchni, przyswojenie nowej wiedzy i słownictwa specyficznego dla świata gastronomii.

>WARSZATATY NR 1: “PIERNIKI”

W dniu 18 grudnia 2021 roku klasa CM2 A miała okazję nauczyć się wypiekać pierniczki świąteczne oraz tradycyjny piernik. Jest to tradycyjne ciasto pieczone na Boże Narodzenie o słodko-korzennym smaku, które może być długo przechowywane.
Jego produkcja sięga czasów starożytnej Grecji!

Od czasów średniowiecznych w Europie Północnej (a dokładniej w krajach położonych dookoła Morza Północnego i Bałtyku), pierniki były symbolem sukcesu i luksusu, ponieważ import ich składników był bardzo drogi.

W języku polskim słowo „pierny” oznaczało „pieprzny”, a oryginalna receptura składała się z miodu, mąki i pieprzu.
Rodzaje użytych przypraw zależały od przepisu i tradycji regionalnych (mogły to być miód, cynamon, imbir, goździki, nasiona kolendry, kardamon, gałka muszkatołowa, anyż gwiazdkowy, ziele angielskie, pieprz czarny, kakao…).

W Szwecji i Polsce od XV i jeszcze w XVII wieku pierniki sprzedawano w aptekach jako skuteczny lek na wiele chorób. Warto zanotować, że najsłynniejsze pierniki pochodzą z Torunia (słynne katarzynki czy Muzeum piernika), ale były też pierniki produkowane w Krakowie czy Szczecinie (w XX wieku).

Piernik ma wiele odsłon w sztuce gastronomicznej (oprócz samego ciasta są mniejsze i większe pierniczki, często dekorowane, pokryte z wierzchu syropem cukrowym, lukrem, bakaliami albo woskiem pszczelim) !

POZNAJ NASZ PRZEPIS NA PIERNICZKI

> WARSZATATY NR 2: „GALETTE DES ROIS”

Z kolei 5 stycznia 2022 roku uczniowie podjęli się przygotowania tradycyjnego ciasta „Galette des Rois”!
Ten tradycyjny francuski przepis może się różnić w zależności od regionu: inne ciasto będzie w Paryżu, inne w okolicach Dunkierki lub w regionie Franche-Comté; może być z ciasta francuskiego lub drożdżowego, z kremem migdałowym lub z kandyzowanymi owocami…

Tradycja „Galette des rois” sięga czasów antycznego Rzymu i obchodzonych Saturnaliów. Obecnie ciasto jest przygotowywane i spożywane w styczniu z okazji święta Trzech Króli. Zgodnie z tradycją, osoba, która znajdzie w swoim kawałku figurkę, zostaje królem lub królową dnia!

POZNAJ NASZ PRZEPIS NA GALETTES DE ROIS