Gotowanie i jedzenie to konieczność ale może być także okazją do poznania bliżej zawodu kucharza i zapoznania się z różnymi składnikami, przyprawami, tradycyjnymi przepisami i technikami kulinarnymi z całego świata. To również prawdziwa chwila wspólnoty, jakiej doświadczyli uczniowie klasy CM2 A biorący udział w projekcie „Przyjemność gotowania” organizowanym przez ich nauczyciela, pana Oliviera Maurugeona...
Uczniowie mogli sprawdzić swoje umiejętności kulinarne podczas trzech warsztatów: „Mini wypieki z ciasta francuskiego z owocami i kremem angielskim”, „Tradycje naleśników od Bretanii do Polski” oraz „Tarta z porem, łososiem i szpinakiem”.
Poza zdobyciem nowych umiejętności w kuchni, ten projekt pozwolił również dzieciom przyswoić nową wiedzę i słownictwo specyficzne dla świata gastronomii.
Dodatkowo, przed warsztatem uczniowie mogli zapoznać się ze zdjęciami, przedstawiającymi różne techniki kulinarne oraz otrzymali dokładny przepis, zawierający listę potrzebnych składników i wyposażenia, sposób przygotowania, wymagane techniki gotowania i trudności jakich można się spodziewać.
Ogromne podziękowania dla pani Magdaleny Kamienieckiej za jej dyspozycyjność i nieocenioną pomoc przy poszukiwaniach i przygotowaniu przepisów.