Warsztaty „Przyjemności kucharza”: kulinarne tradycje Francji i Polski

Gotowanie i jedzenie to konieczność ale może być także okazją do poznania bliżej zawodu kucharza i zapoznania się z różnymi składnikami, przyprawami, tradycyjnymi przepisami i technikami kulinarnymi z całego świata. To również prawdziwa chwila wspólnoty, jakiej doświadczyli uczniowie klasy CM2 A biorący udział w projekcie „Przyjemność gotowania” organizowanym przez ich nauczyciela, pana Oliviera Maurugeona...

Uczniowie mogli sprawdzić swoje umiejętności kulinarne podczas trzech warsztatów: „Mini wypieki z ciasta francuskiego z owocami i kremem angielskim”, „Tradycje naleśników od Bretanii do Polski” oraz „Tarta z porem, łososiem i szpinakiem”.

Poza zdobyciem nowych umiejętności w kuchni, ten projekt pozwolił również dzieciom przyswoić nową wiedzę i słownictwo specyficzne dla świata gastronomii.

Dodatkowo, przed warsztatem uczniowie mogli zapoznać się ze zdjęciami, przedstawiającymi różne techniki kulinarne oraz otrzymali dokładny przepis, zawierający listę potrzebnych składników i wyposażenia, sposób przygotowania, wymagane techniki gotowania i trudności jakich można się spodziewać.

Ogromne podziękowania dla pani Magdaleny Kamienieckiej za jej dyspozycyjność  i nieocenioną pomoc przy poszukiwaniach i przygotowaniu przepisów.

Zdjęcia z Warsztatu 1 :
„Mini wypieki z ciasta francuskiego z owocami i waniliowym kremem angielskim”

Zdjęcia z Warsztatu 2 :
„Tradycje naleśników od Bretanii do Polski”

Zdjęcia z Warsztatu 3 : „Tarta z porem, łososiem i szpinakiem”